HTML

Szemantikus web

A HTML alapú web elérkezett a határaihoz, itt az ideje a technológiai és szemléletváltásnak! A blogban megjelent írások szerzője Hidvégi Gábor, a bemutatott ötletek és megoldások jogtulajdonosa.

Friss topikok

  • fodor balazs: Az XSLT tényleg egy okos állatfaj, csak elég kevés esélyt látok az elterjedésére én is. Ehelyett i... (2011.03.19. 20:13) Szemantika a HTML-ben
  • Hidvégi Gábor: @arsen: az Apple-t a saját érdekei vezérlik, például a HTML5-öt azért favorizálja, mert nagyobb ko... (2011.03.16. 23:39) Mire van szükségünk HTML 5 helyett?
  • Hidvégi Gábor: @hrgy: az oda-vissza gombok használata résztartalom-váltás esetén azért is problémás, mivel a docu... (2011.03.15. 22:11) A HTML oldalak gyorstárazása

Mire van szükségünk HTML 5 helyett?

2011.03.02. 18:32 Hidvégi Gábor

Az előző bejegyzésem végkövetkeztetése többeket meglephet: miért van szükség a HTML szabványosítási folyamatának leállítására? Hiszen így megrekedhetünk a mostani technológia szintjén, és bizonyos problémákat nem, vagy csak nehézkesen tudunk megoldani.

Amit fontosnak tartok leszögezni, hogy a HTML-re és a HTML 5-re szükség van, mivel egy célra tökéletesen megfelel: adatok megjelenítésére. Rengeteg előnye van, például óriási a támogatottsága, ismertsége, könnyen megtanulható, és viszonylag könnyen lehet a segítségével publikálni. A HTML 5 is hoz pár olyan újdonságot, ami megkönnyítheti a felhasználók és a fejlesztők életét is, bár vannak olyan elemei, amelyek hasznossága mindenesetre kérdéses, pl. a header, article, canvas stb.

Tehát nem az a kérdés, hogy a HTML 5-öt be kell-e vezetni, hanem az, hogy mikor. Már néhányszor kritizáltam a szabványokért felelős W3C sebességét, a HTML 5 bevezetése majdnem másfél évtizedet fog igénybe venni, ráadásul így sem kerül bele sok fontos dolog.

A webes szakma jellemzően fiatal, lelkes fejlesztőkből áll, ami egyrészt nagy húzóerő (végtelen kreativitással dolgozik jó részük, nap mint nap találni fantasztikus megvalósításokat), másrészt pedig – mivel még nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal, rálátással a nagy képre – probléma. Például gondolkodás nélkül használják a legújabb szabványokat, tervezeteket, hogy azok még nem hivatalosak, a böngészők egy része nem támogatja őket, így kizárhatják a használatból a látogatók egy csoportját, ezáltal potenciális ügyfeleket és bevételt vesztve. Persze ők azok, akik miatt a régebbi böngészők tulajdonosai (akiknek esetleg nincs is lehetőségük a frissítésre) olyan üzenetekkel találkoznak, hogy "cserélje le szoftverét a legújabbra", pedig az esetek kilencvenkilenc százalékában minimális befektetéssel lehetett volna elkészíteni úgy az oldalt, hogy mindenki használhassa.

Mi következik ebből a kettőből? 2014-ben boldog-boldogtalan át fog térni HTML 5-re, a marketingesek mindenhol azt harsogják, hogy "mi a legújabb szabványok szerint dolgozunk", az ügyfelek HTML 5-öt fognak követelni, anélkül, hogy tudnák, mit is nyernek vele. A W3C szokása a HTML 6-ban bevezeti a <video-3d> elemet, hogy a legújabb divatnak engedjen, a lelkes fejlesztőktől pedig nap mint nap jelennek meg olyan cikkek, hogy ”Trükkök százai a <nav> elemre” és társaik.
A világ pedig továbbra is be lesz zárva a HTML börtönébe, a szemantikus web bevezetése további tizenöt évvel eltolódik (ha nem többel).

Ezek miatt gondolom úgy, hogy a HTML 5 bevezetését el kell halasztani, és mindenkinek a szemantikus web megvalósításán kell dolgoznia. Valóban mindenkinek, mert ez rengeteg munkát kíván, valamint teljes szemléletváltást.

Már a korábbi bejegyzéseimben jeleztem, hogy a jelenlegi eszközökkel és szabványokkal is megoldható az áttérés, de vajon mire is mire is gondoltam? Íme, a követelményjegyzék, hogy milyen problémákat kell megoldani:

  • legyen szabványos és széleskörűen támogatott
  • az adatokat strukturáltan lehessen reprezentálni
  • az adatok megjelenítési módja legyen teljesen független a tárolásuktól
  • legyen gépileg könnyen feldolgozható
  • legyen visszafele kompatibilis, azaz a régi böngészők és a keresők is fel tudják dolgozni

Hogy mi ez a technológia? A következő bejegyzésben fogom bemutatni.

2 komment

Címkék: html szabvány xml html 5

A bejegyzés trackback címe:

https://szemantikus.blog.hu/api/trackback/id/tr222704951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arsen 2011.03.16. 13:04:17

Apple tolja a HTML5-öt (nincs space), te vagy ellene. Szerinted?

Hidvégi Gábor · http://szemantikus.blog.hu/ 2011.03.16. 23:39:20

@arsen: az Apple-t a saját érdekei vezérlik, például a HTML5-öt azért favorizálja, mert nagyobb kontrollja van fölötte, mint a Flash tartalmak fölött. Ettől függetlenül nem biztos, hogy az ő és a fejlesztői közösség igényeinek halmaza teljes mértékben metszi egymást. És mivel az utóbbiak vannak többen, a helyzet megváltoztatható, csak hinni kell benne és tenni kell érte.
süti beállítások módosítása