HTML

Szemantikus web

A HTML alapú web elérkezett a határaihoz, itt az ideje a technológiai és szemléletváltásnak! A blogban megjelent írások szerzője Hidvégi Gábor, a bemutatott ötletek és megoldások jogtulajdonosa.

Friss topikok

  • fodor balazs: Az XSLT tényleg egy okos állatfaj, csak elég kevés esélyt látok az elterjedésére én is. Ehelyett i... (2011.03.19. 20:13) Szemantika a HTML-ben
  • Hidvégi Gábor: @arsen: az Apple-t a saját érdekei vezérlik, például a HTML5-öt azért favorizálja, mert nagyobb ko... (2011.03.16. 23:39) Mire van szükségünk HTML 5 helyett?
  • Hidvégi Gábor: @hrgy: az oda-vissza gombok használata résztartalom-váltás esetén azért is problémás, mivel a docu... (2011.03.15. 22:11) A HTML oldalak gyorstárazása

Kitekintő: az állatorvosi ló

2011.02.26. 20:42 Hidvégi Gábor

A Kitenkintőben a blog témájához nem feltétlenül szorosan kapcsolódó írásokat fogok megjelentetni, és a hangnem is valószínűleg kevésbé lesz kötött, mint a szakmai cikkeké.

Ma reggel fedeztem fel az index.hu egyik újonnan indult mellékletét, a Városfigyelőt, és megnyitás után rögtön láttam, hogy a programozók szinte minden tipikus hibát elkövettek, amit lehetett, s ezért az oldalt most konstruktív kritikával ki fogom elemezni.

Két okból böngészek kikapcsolt javascripttel: az egyik, hogy a biztonsági hibák nagy részét jól megírt javascript kóddal lehet kiaknázni, másrészt pedig az oldalak nagyságrendekkel gyorsabban töltődnek be így, és az esetek kilencvenkilenc százalékában semmilyen pluszt nem nyújtanak a csilivili animációk. A Városfigyelő megnyitásakor rögtön a következő üzenet fogadott: "Ahhoz hogy teljes minőségében élvezhesd a Városfigyelő-t, kérünk, hogy kapcsold be a javascript támogatást.", így rögtön tudtam, hogy igazi csemegére akadtam.

Miután a scripteket bekapcsolom, az első tipikus hiba, ami zavarja az szemem, a bevillanó betöltés-jelző, aztán megjelenik a tartalom a képernyő teljes szélességében, majd az egész összébb ugrik kb. tíz pixellel, megint megjelenik a betöltésjelző, majd újra előtűnik a tartalom. Én ezt a következőképp oldanám meg: mielőtt bármit kirajzolnék, kiszámolnám a képernyő szélességét, majd elindítanék egy számlálót, és a betöltésjelzőt csak abban az esetben jeleníteném meg, ha az oldal tartalma kb. 1-1,5 másodperc alatt nem jelenik meg, ilyen módon el lehetne kerülni a villódzást.

A következő, ami feltűnt, hogy az oldalon belül az url-ek # jellel kezdődnek, amivel kapcsolatban két probléma is felmerül. Az első, hogy Internet Explorerben (7 és 8-as verzió) nem működnek a böngésző oda-vissza gombjai (más programokban is csak korlátozottan), így navigáció nehézkessé válik, pedig már vannak elérhető nyílt forráskódú megoldások, amit fel lehetne használni. A második hiba - bár ez eléggé elhanyagolható -, hogy amikor egy kérést indítunk a webszerver felé, a # utáni karaktersort a böngészők nem küldik el a kiszolgálónak, így kikapcsolt javascripttel egy ilyen oldal teljességgel használhatatlan (és most tekintsünk el attól, hogy ezen a konkrét példán ebben az esetben még tartalom sem jelenik meg). Erre megoldás, hogy hagyományos url-eket használunk, és a cím AJAX-os megnyitását egy jól megírt javascript függvénnyel kezeljük le, és a tartalom a hagyományos módon is elérhető marad.

A lelkes fejlesztők az oldal kódját HTML 5-ben készítették el, amivel két gond van: az első, hogy - mint a blog bevezetőjében említettem - előre láthatólag csak 2014-re lesz csak szabvány, a második pedig az, hogy jelen pillanatban legjobban csak az Opera támogatja, a többi böngésző pedig hiányosan. Mivel a HTML 5 új tag-jei semmilyen plusz jelentést nem hordoznak (például semmilyen különbség nincs a <div class="article"> és az <article> elem között), ezért semmiképp sem ajánlanám 2014 előtt, hogy bárki is használja, a HTML 4-es tökéletesen kielégít minden igényt (ez nem csak az én véleményem).

A forráskódot elemezve feltűnt, hogy rengeteg javascript fájlt kell betölteni az elején, én, ha lehet, ezeket összevonnám egy állományba a gyorsabb letöltés végett, valamint komolyabban elgondolkoznék, hogy muszáj-e külső fejlesztő által készített keretrendszereket használni. Sajnos ezekkel eléggé negatív tapasztalataim vannak, mivel amikor az átlagnál egy picivel bonyolultabb feladatokat kell megoldani (és ez egy átlagos munka esetén már a második napon meg szokott történni), és előjönnek a keretrendszer hibái, azok javítása sokszor több időbe telik, mintha magam írtam volna meg az adott funkciót a nulláról indulva.

Végkövetkeztetésnek azt vonnám le, hogy egy technikai fejlesztés akkor hasznos, ha abból a lehető legtöbben profitálnak, de senki sem veszít. Esetünkben ez sajnos nem így van, és bizonyos régebbi böngészők használóit (akik nem feltétlenül amiatt nem használnak újabbat, mert nem akarnak, hanem mert nem lehetséges) kizárták abból, hogy gond nélkül megtekinthessék az őket érdeklő információkat, ráadásul őket úgy áldozták föl, hogy az oldal rendkívül primitív szöveges animációkat használ, amelyek semmit nem tesznek hozzá az oldal használati értékéhez. Ezeket az effektusokat minden különösebb erőfeszítés nélkül el lehetett volna készíteni úgy, hogy a tartalom elérhető lehetne mindenki számára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemantikus.blog.hu/api/trackback/id/tr112693405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása