HTML

Szemantikus web

A HTML alapú web elérkezett a határaihoz, itt az ideje a technológiai és szemléletváltásnak! A blogban megjelent írások szerzője Hidvégi Gábor, a bemutatott ötletek és megoldások jogtulajdonosa.

Friss topikok

  • fodor balazs: Az XSLT tényleg egy okos állatfaj, csak elég kevés esélyt látok az elterjedésére én is. Ehelyett i... (2011.03.19. 20:13) Szemantika a HTML-ben
  • Hidvégi Gábor: @arsen: az Apple-t a saját érdekei vezérlik, például a HTML5-öt azért favorizálja, mert nagyobb ko... (2011.03.16. 23:39) Mire van szükségünk HTML 5 helyett?
  • Hidvégi Gábor: @hrgy: az oda-vissza gombok használata résztartalom-váltás esetén azért is problémás, mivel a docu... (2011.03.15. 22:11) A HTML oldalak gyorstárazása

A HTML oldalak gyorstárazása

2011.02.23. 19:41 Hidvégi Gábor

Amikor megnyitunk egy weboldalt, az általában több részből áll: fejlécből, tartalmi blokkból és láblécből, és sokszor ezeket is fel lehet bontani. Ha az oldalon belül elkezdünk új lapokat megnyitni, megfigyelhetjük, hogy igazából nem sok minden változik, általában csak a tartalmi szekcióba kerül új szöveg, valamint a hirdetések cserélődnek le.

Jogosan vetődhet fel ilyenkor, hogy miért kell akkor a teljes oldalt újratölteni? Sokkal kisebb terhelés lenne mind kliens-, mind pedig szerveroldalon, ha a korábbi állapothoz képest csak a változásokat kéne kiküldeni. Ennek az oka pedig az, hogy az HTML-ben az oldalak egy nagy egységként vannak kezelve, amit csak programozással lehet szétbontani.

Milyen következményekkel járna, ha egy-egy weboldal ilyen darabokból állna? Mivel egy kis blokkban jóval kevesebb adat van, mint a teljes lapon, ezért a szerveren az adatbáziskérések száma jelentősen csökkenhet. A kis kódrészeket gyorsabb kiszolgálni, így a sávszélességen és a processzoridőn is rengeteget spórolhatunk, és nem csak a kiszolgálón, hanem a kliensen is. A böngészőben a kevesebb adatot gyorsabban lehet feldolgozni és kirajzolni a képernyőre, azaz végeredményben többszörösére növekedhet a megjelenítési sebesség. A különböző blokkoknak egyedi gyorstárazást állíthatunk be, hisz nagy valószínűséggel egy portálon például a gyorshírek hamarabb frissülnek, mint az időjárási információk.

A weboldalaknak a fentiekben leírt szétszabása a jelenleg használatos technológiákkal lehetséges. Ez természetesen új problémákat is felvet, amiket meg kell oldani. Ahhoz, hogy a keresők továbbra is indexelni tudják az oldalt, meg kell hagyni a korábbi HTML generáló algoritmusokat, és külön el kell készíteni azokat az atomi blokkok adatait kiszolgáló kódot (bár az előbbiek az utóbbiakból épülnek fel). Mivel a weboldalak látogatói hozzászoktak, hogy az egyes oldalak között a böngészők előre és vissza gombjaival tudnak navigálni, meg kell oldani, hogy azok továbbra is működjenek.

Amennyiben a technológia működőképes, célszerű elgondolkodni új szabványok létrehozásán vagy a meglévők átdolgozásán.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szemantikus.blog.hu/api/trackback/id/tr122682569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hrgy 2011.03.15. 00:12:19

Nincs szukseg semmilyen szabvany atdolgozasra. Jelenleg is leteznek megoldasok mind az elore-vissza gombok hathatos kezelesere, mind pedig a keresorobotok kiszolgalasara. Az elobbire pelda a github navigacioja, az utobbira pedig az xml sitemap, a location hash hasznalata... Ezek mind meglevo technologiak, csak meg ujak, kevesse ismertek. Meg ido kell, amig el tudnak terjedni.

Hidvégi Gábor · http://szemantikus.blog.hu/ 2011.03.15. 21:28:41

@hrgy: valóban létezik a problémákra sok megoldás (a githubon én nem találtam semmi ilyet, én az ext js-ből vettem át az oda-vissza gombok kezelését), de ezek elszórva vannak a neten, szerintem szükséges lenne egy központi "best practices" oldal, mondjuk a W3C-n, hogy bárki letölthesse és használhassa őket.

Hidvégi Gábor · http://szemantikus.blog.hu/ 2011.03.15. 22:11:27

@hrgy: az oda-vissza gombok használata résztartalom-váltás esetén azért is problémás, mivel a document.location objektumnak nincs onchange eseménye, ezért ezt a jelenlegi eszközökkel csak úgy lehet megoldani, hogy egy időzítő fut a háttérben, ami mondjuk 50-100 ezredmásodpercenként ellenőrzi a hash-t.

Ezt az onchange eseményt például bele lehetne tenni a HTML szabványba.
süti beállítások módosítása