HTML

Szemantikus web

A HTML alapú web elérkezett a határaihoz, itt az ideje a technológiai és szemléletváltásnak! A blogban megjelent írások szerzője Hidvégi Gábor, a bemutatott ötletek és megoldások jogtulajdonosa.

Friss topikok

  • fodor balazs: Az XSLT tényleg egy okos állatfaj, csak elég kevés esélyt látok az elterjedésére én is. Ehelyett i... (2011.03.19. 20:13) Szemantika a HTML-ben
  • Hidvégi Gábor: @arsen: az Apple-t a saját érdekei vezérlik, például a HTML5-öt azért favorizálja, mert nagyobb ko... (2011.03.16. 23:39) Mire van szükségünk HTML 5 helyett?
  • Hidvégi Gábor: @hrgy: az oda-vissza gombok használata résztartalom-váltás esetén azért is problémás, mivel a docu... (2011.03.15. 22:11) A HTML oldalak gyorstárazása

Bevezető

2011.02.21. 20:31 Hidvégi Gábor

Az internet 2011-ben húsz éves, ez kiváló alkalom arra, hogy értékeljük tapasztalatainkat.

Bár a kinézetek terén a weboldalak fényéveket fejlődtek, nem mondható el mindez a hagyományos értelemben vett internet háttértechnológiájáról, s emiatt egyre többet ütközünk a korlátaiba.

A HTTP protokoll messze nem ilyen forgalomra lett kitalálva, az oldalkéréseket nagyban lassítja, hogy rengeteg képet, stíluslapot és scriptet kell betölteni. Hiába nőtt a számítógépek és az internetkapcsolatok sebessége többszörösére, még mindig rengeteget kell várnunk, hogy egy átlagos oldal betöltődjön, ahhoz képest, hogy egy jól megírt specifikációval - hasonló műszaki háttérrel - ez mennyi lehetne.
Mivel ez egy olyan probléma, amit erőből meg lehet oldani (még gyorsabb szerverek, még gyorsabb számítógépek és még gyorsabb internetkapcsolat), valószínűleg sok fejlődést nem várhatunk ezen a téren a közeljövőben.

Az igazi problémát az jelenti, hogy az internet adattárolási nyelve, a HTML egy alapvetően szöveges tartalmak megjelenítésére lett kitalálva, és minimális lehetőség van arra, hogy a benne tárolt adatok jelentését, azaz szemantikáját jelöljük. Csupán az oldalon látható szavak alapján nem biztos, hogy a minket érdeklő információt találjuk meg, márpedig a mai keresők összefüggések keresésére nem képesek.

Bár voltak az utóbbi években kezdeményezések a tartalmak jelentésének megadására, a ma már legtöbb oldalon használt címkék vagy tag-ek segítségével, de ezek kezelésére nincs egységes technológia. A HTML jelenleg aktuális, 4.0-ás verziója 1998-as keltezésű, és egy friss hír szerint 2014-re várható a következő változat, azaz a szabványkészítő szervezet rendkívül lassan dolgozik, és várhatóan rengeteg igényt így sem lesz képes kielégíteni.

A problémákról röviden ennyit, részletesebben a következő bejegyzésekben írok. Hogyan lehet ezeket megoldani? Ezekre keresem a választ.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemantikus.blog.hu/api/trackback/id/tr402677971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása