HTML

Szemantikus web

A HTML alapú web elérkezett a határaihoz, itt az ideje a technológiai és szemléletváltásnak! A blogban megjelent írások szerzője Hidvégi Gábor, a bemutatott ötletek és megoldások jogtulajdonosa.

Friss topikok

  • fodor balazs: Az XSLT tényleg egy okos állatfaj, csak elég kevés esélyt látok az elterjedésére én is. Ehelyett i... (2011.03.19. 20:13) Szemantika a HTML-ben
  • Hidvégi Gábor: @arsen: az Apple-t a saját érdekei vezérlik, például a HTML5-öt azért favorizálja, mert nagyobb ko... (2011.03.16. 23:39) Mire van szükségünk HTML 5 helyett?
  • Hidvégi Gábor: @hrgy: az oda-vissza gombok használata résztartalom-váltás esetén azért is problémás, mivel a docu... (2011.03.15. 22:11) A HTML oldalak gyorstárazása

Ne bízzunk a nagy cégekben

2011.03.11. 08:54 Hidvégi Gábor

Nagy cég - nagy botrányok. Ebben az írásomban a Google-t veszem górcső alá, mivel rendkívül nagy hatással van életünkre, de ez csak egy kiragadott példa, a többi (Microsoft, Apple és társaik) pontosan ugyanígy működik.
Kezdetben úgy terveztem, hogy az utóbbi öt év zűrös ügyeit mutatom be, de rövid úton kiderült, hogy 2010-ben annyi minden történt ezzel a vállalattal, hogy avval egy könyvet is meg lehetne tölteni.

Számomra 2009-es hír mutatott rá, hogy nincs minden rendben a Google háza táján, amikor kiadták a Chrome nevű böngészőjüket, amiről kiderült, hogy használat közben adatokat küld vissza a cégnek a böngészési szokásainkról. Ezek például: a telepítési és használati információkat, a program felhasználóit egyedi azonosítóval látják el, a beírt webcímeket stb. Ezzel talán nem is az a nagy baj, hogy megtették, hanem hogy "elfelejtettek" szólni róla. Szerencsére a szoftver forráskódja nyílt, így az SRWare nevű német cég azóta minden verzióból kigyomlálja ezeket a felhasználó és szokásainak azonosítására alkalmas kódrészeket, és SRWare Iron néven letölthetővé tették.

2010-ben már hangos volt a média a Google-től, és nem csak a technológiai újításai és szolgáltatásai miatt. A Google Street View-val az céljuk, hogy a városokat 3D-ben bejárhatjuk, amihez szerte a világban speciális panorámakamerával felszerelt autókat indítottak útjukra, hogy lefényképezzék a településeket. Ez több országban és szövetségi államban azonnal tiltakozáshoz vezetett, mert sokan a magánszférájukba való behatolásként értelmezték, ami konkrétan meg is történt. Emellett az is aggasztó a jogvédőknek, hogy a képekre felkerültek értelemszerűen az autók rendszámai és a járókelők arcai.

Ennyi viszont nem volt elég, kiderült, hogy a Google gépkocsijai nem csak fényképeket gyűjtöttek, hanem kódolatlan wifi adatokat is, így jelszavakhoz és banki adatokhoz is juthattak. Rögtön házkutatások és perek áradatát zúdították a cég nyakába, és egymásnak ellentmondásos döntések születtek az ügyekben, valahol meg kellett semmisíteni az összegyűjtött információt, valahol pedig ki kellett adniuk az adatvédelmi biztosoknak.

A Google Buzz nevű szolgáltatása már a tesztidőszakban problémás volt, és elindulása után röviddel le is kellett véglegesen állítani. Kiderült, hogy tudta és beleegyezése nélkül nyilvánossá tették, hogy a felhasználó mivel foglalkozik. Emiatt rögtön felelősségre is vonták a céget, s a perköltségen kívül 8,5 millió dollár további költség megtérítését is vállalták, hogy elkerüljék a csoportos perbe fogást.

Ezek után címszavakban: fotósok perlik a Google-t, mert a könyvdigitalizálásnál nem fizetnek a képek után jogdíjat, valamint ugyanezen projekt miatt a monopolisztikus törekvésekkel is vádolják. A Yahoo szerint a szabadalmait sérti a Google Instant nevű szolgáltatás, bár ők nem mennek perre, viszont az EU igen, mivel a vádak szerint a Google a keresőjében hátrányos helyzetbe hozza a vetélytársait.

Cikkemnek csak egyik mondanivalója az, hogy aki ezek után is a Google-re bízza az adatait, az meglehetősen bátor, de mindenesetre erről mindenkit lebeszélek. A probléma gyökere az, hogy ez egy piaci cég, és az elsődleges feladata az, hogy a befektetőinek hasznot hozzon, mert ha ezt nem teszik meg, lehúzhatják a redőnyt. A verseny erre nincs jó hatással, mert rengeteg pénzbe kerül, ha elsők akarnak maradni, és - úgy látszik - emiatt kénytelenek nem tisztességes eszközökhöz fordulni.

A végső következtetésem az, hogy sem magánadatokat, sem olyan információkat, amelyek a közösség hasznára válnak, nem szabad magáncégek kezébe adni, mert azokkal visszaélhetnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemantikus.blog.hu/api/trackback/id/tr192678891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása